Onze organisatie
Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) is een groeiende, daadkrachtige organisatie. SKJ is gepositioneerd in een complexe omgeving van veldpartijen en belanghebbenden binnen het jeugddomein, die samenwerken om het doel van de Jeugdwet te verwezenlijken.
Binnen dit grotere systeem heeft SKJ wettelijke taken: (her)registratie van professionals in het jeugddomein en professioneel toezicht op die professionals (§ 5.4 Besluit Jeugdwet). We onderhouden vele contacten met professionals, werkgevers en (vertegenwoordigers van) cliënten. We zijn een landelijke organisatie waar heel veel informatie bij elkaar komt over de praktijk van beroepsregistratie en beroepsethische ontwikkelingen. Op basis hiervan geeft SKJ signalen aan het brede veld als ze ontwikkelingen ziet die als kans benut kunnen worden of die zorgen baren vanuit haar missie, visie en doel.
De stichting SKJ kent de volgende organen: een directeur-bestuurder, raad van toezicht, raad van advies en ondernemingsraad. Daarnaast kent SKJ een raad van professionals en diverse colleges en commissies belast met een taak bij de uitvoering van de werkzaamheden van SKJ. In de statuten, governancereglementen en het huishoudelijk reglement van de stichting is vastgelegd hoe de organisatie is ingericht en wat de taken en bevoegdheden van de verschillende organen, raden, colleges en commissies zijn.
Directeur-bestuurder en raad van toezicht
De directeur-bestuurder vormt het bestuur in de zin van de wet en is enig bestuurder van de stichting. De raad van toezicht heeft vijf leden. Een van hen wordt benoemd op gezamenlijke voordracht van de bij SKJ ‘betrokken organisaties’ (beroepsverenigingen). De taken en bevoegdheden van de directeur-bestuurder en de raad van toezicht, de wijze van hun benoeming en ontslag en afspraken over besluitvorming zijn vastgelegd in de statuten . Een en ander is uitgewerkt in het reglement directeur-bestuurder en reglement raad van toezicht. Zie het governancedocument voor de toezichtvisie van de raad van toezicht en de hiervoor genoemde reglementen.
Zie hier wie directeur-bestuurder en leden van de raad van toezicht zijn.
Raad van advies
De leden van de raad van advies komen allemaal uit het werkveld. Ze vertegenwoordigen de werkgevers en cliënten van professionals. De raad van advies heeft het recht advies uit te brengen over in ieder geval de voorwaarden voor registratie en herregistratie in het Kwaliteitsregister Jeugd en aanvragen van beroepsverenigingen om tot SKJ toe te treden als betrokken organisatie. De raad van advies wordt gehoord over alle aangelegenheden die de belangen raken van degenen die in de raad vertegenwoordigd zijn op bestuurlijk en organisatieniveau.
Raad van professionals
De stem, mening en ervaring van onze SKJ-geregistreerde professionals is van groot belang voor de uitvoering van onze taak. Om de belangen van deze professionals goed te kunnen behartigen kent SKJ een raad van professionals. Een raad die betrokken is en met een positief kritische blik structureel meepraat en meedenkt. De raad van professionals bestaat uit negen professionals uit verschillende branches binnen het jeugddomein. Zij adviseren zowel gevraagd als ongevraagd over alle zaken rondom de beroepsregistratie en het professioneel toezicht.
Professioneel toezicht
Professioneel toezicht wordt uitgeoefend door de commissie van consultatie, het college van toezicht (inclusief het voorportaalcollege), het college van beroep en mediators. Dit zijn onafhankelijke uitvoeringsorganen binnen het organisatiemodel. Zie hier de leden van de commissie van consultatie en de colleges van toezicht en beroep.
Commissies
Registratiecommissie
De registratiecommissie adviseert de directeur-bestuurder over aanvragen tot registratie en herregistratie. Meer informatie over wat de commissie (her)registraties doet. Kun je vinden in de SKJ-informatiebank.
Accreditatiecommissie
De accreditatiecommissie beoordeelt aanvragen van aanbieders van bij- en nascholingen voor opname in de scholingsagenda. Daarbij kijkt de commissie onder meer naar niveau, inhoud en opbouw van het programma. Aan de hand van het accreditatiereglement bepaalt de commissie of de aanvraag wordt gehonoreerd. Deelnemers aan de scholing kunnen de toegekende punten toevoegen aan hun digitale dossier, zodat de punten meetellen voor hun herregistratie. Informatie over wat de accreditatiecommissie doet, kun je vinden in de SKJ-informatiebank.
Commissie heroverweging
De commissie heroverweging beoordeelt verzoeken tot heroverweging van beslissingen van de registratiecommissie en accreditatiecommissie. Wanneer een verzoek tot (her)registratie of accreditatieaanvraag na bezwaar wordt afgewezen, kan een verzoek tot heroverweging worden ingediend. De commissie heroverweging beoordeelt of de beslissing op bezwaar van de registratiecommissie of accreditatiecommissie in lijn is met de gestelde criteria en reglementen. Informatie over wat de commissie heroverweging doet, kun je vinden in de SKJ-informatiebank.