Helpen werkt averechts, niets doen ook

ID nummer: SKJ203755
Periode: 1 mei 2019 t/m 1 mei 2022
Type cursus: Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en) / alleen accreditatie voor het totaal
Opleidingsinsituut: Benjamins&Jens Adres: Grieminkstraat 5
7691DL Bergentheim
Email: info@benjaminsjens.nl Website: http://www.helpenwerktaverechts.nl
Registerpunten: 12.00 - Training
Geacrediteerd door: Stichting Kwaliteitsregister Jeugd

De training ‘Helpen werkt averechts, niets doen ook’ biedt handvatten aan hulpverleners om cliënten met borderlineproblematiek professionele hulp te bieden, zonder hen hun autonomie af te nemen. Zichtbaar wordt het spanningsveld dat ontstaat en de valkuilen waar hulpverleners in kunnen stappen. De nadruk ligt op het hanteren van de relatie en het zicht krijgen op de eigen attitude. Hierbij zijn het voorkomen van escalatie (preventie) en samenwerking belangrijke thema’s.

Dag 1
Omgaan met borderlinegedrag
Cliënten met borderlineproblematiek kunnen het jou als hulpverlener knap lastig maken. Ze stellen je op de proef en doen een beroep op je geduld en incasseringsvermogen. Hoe zorg je ervoor dat je de relatie goed houdt? We werken met relatiemanagement; andere aanpak leidt tot betere resultaten.

Voorkomen van borderlinegedrag
Regressief, acting-out en (para-)suïcidaal gedrag voorkom je als je de relatie tussen jou en de cliënt met borderlineproblematiek goed weet te hanteren. Hoe doe je dat? Wat heb je daarvoor nodig? Communicatie is ons uitgangspunt vanuit de essentie: niet het gedrag is interessant, maar de interactie. Met behulp van gesprekstechnieken en houdingsvaardigheden oefenen we situaties uit de dagelijkse praktijk.

Dag 2
Samenwerken
De basis van elke behandeling ligt in de samenwerking tussen cliënt en hulpverlener. Beiden zijn competente volwassenen en het draait in de relatie dan ook om wederzijds respect en vertrouwen. Uitgangspunt: ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag.

Effecten van eigen gedrag, valkuilen en actie
Hoe blijf jij als hulpverlener effectief communiceren met de cliënt met borderlineproblematiek? Waar gaat het mis, bij jou persoonlijk of bij jullie, als team? Uitgangspunt is: hoe houd ik mijzelf en hoe houden we elkaar scherp. Wat is haalbaar?

Leren door doen
Consequent uitvoeren van relatiemanagement vraagt om een cultuuromslag. Binnen de training werken we aan de kapstok waaraan verandering opgehangen kan worden. Dit doen we door de theorie om te zetten in praktijkervaringen.