Kwalificering Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s

ID nummer: SKJ203515
Periode: 14 maart 2019 t/m 14 maart 2022
Type cursus: Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en) / accreditatie per bijeenkomst
Opleidingsinsituut: TNO Adres: Schipholweg 77
2316 ZL Leiden
Email: mariska.kleinvelderman@tno.nl Website: http://www.dapperedino.nl
Registerpunten: 101.50 - Blended learning
Geacrediteerd door: Stichting Kwaliteitsregister Jeugd

Dappere Dino’s is een wetenschappelijk onderbouwde preventieve groepstraining voor kinderen in groep 3&4 (6-8 jaar) van het basisonderwijs van wie de ouders gescheiden zijn. De interventie is bedoeld om kinderen beter om te laten gaan met veranderingen tijdens en na de scheiding, en richt zich op het verbeteren van de mentale weerbaarheid van kinderen. Zie www.dapperedino.nl.

De opleiding tot Dappere Dino’s trainer bestaat uit:
• 1 dag training (startkwalificering).
• Telefonische supervisie tijdens de eerste Dappere Dino’s groep.
• Terugkombijeenkomst met inhoudelijke workshop en intervisie op basis van beeldfragmenten van een Dappere Dino’s bijeenkomst.

De eerste dag vormt de startkwalificering waarmee de trainer een startkwalificatie krijgt. Met de startkwalificatie kan een trainer een eerste Dappere Dino’s groep beginnen. Tijdens de uitvoering van de eerste groep heeft elke trainer recht op eenmalige telefonische supervisie.
Tijdens de intervisie is er aandacht voor het leertraject en de leerdoelen van de trainer. Waar loopt de trainer tegenaan, hoe gaat de trainer om met lastige situaties?
Tijdens de terugkomochtend wordt van iedere deelnemer een korte beeldopname besproken met de mede-cursisten, waarna een trainerslicentie verkregen kan worden.
Trainerscertificaten worden uitgereikt op basis van deelname aan de drie opleidingsdagdelen, het begeleiden van tenminste een Dappere Dino’s- groep (inclusief intake, ouderavond en eindevaluatie) en van dit beeldfragment.

Stoere Schildpadden is een wetenschappelijk onderbouwde preventieve groepstraining voor kleuters (kinderen van 4 tot en met 6 jaar) van wie de ouders gescheiden zijn. De interventie is bedoeld om kinderen beter om te laten gaan met veranderingen tijdens en na de scheiding, en richt zich op het verbeteren van de mentale weerbaarheid van kinderen. Zie www.stoereschildpadden.nl.

De opleiding tot Stoere Schildpadden trainer bestaat uit twee keer een halve dag en bouwt voort op de kwalificering tot Dappere Dino’s-trainer (www.dapperedino.nl). De eerste halve dag training vormt de startkwalificering waarmee de trainer een startkwalificatie krijgt. Dit dagdeel bestaat uit 5 blokken. In deze blokken worden de theoretische basisprincipes achter Stoere Schildpadden besproken, is er aandacht voor de specifieke leeftijdsgroep 4-6 jaar, wordt er geoefend met de uitvoering van het programma en met handpop Sam. Ook is er een blok betreffende praktische zaken. Met de startkwalificatie kan een trainer een eerste Stoere Schildpadden-groep beginnen.

Tijdens de uitvoering van de eerste groep heeft elke trainer recht op eenmalige telefonische supervisie. Tijdens de supervisie is er aandacht voor het leertraject en de leerdoelen van de trainer. Waar loopt de trainer tegenaan, hoe gaat de trainer om met lastige situaties? Voor de terugkomochtend is het van belang dat iedere deelnemer een beeldopname van een bijeenkomst maakt ten behoeve van intervisie.
Trainerscertificaten worden uitgereikt op basis van deelname aan de twee opleidingsdagdelen, het begeleiden van tenminste een Stoere Schildpadden- groep (inclusief intake, ouderavond en eindevaluatie) en van dit beeldfragment.

Modules: Kwalificering Stoere Schildpadden - 48 uur
Kwalificering Dappere Dino's - 53.5 uur