Opleiding Hooggevoelig & Strong-Willed Specialist

ID nummer: SKJ206564
Periode: 26 februari 2020 t/m 26 februari 2023
Type cursus: Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en) / alleen accreditatie voor het totaal
Opleidingsinsituut: DFGS & enVie Gevoeligheid Grootbrengen Adres: Eemstraat 15 boven
3741 AB Baarn
Email: janneke@gevoeligheidgrootbrengen.nl Website: https://gevoeligheidgrootbrengen.nl/cursussen/opleiding-professionals-hooggevoelig-strong-willed-specialist/
Registerpunten: 87.00 - Scholing
Geacrediteerd door: Stichting Kwaliteitsregister Jeugd

De opleiding tot ‘Hooggevoelig & Strong-Willed-specialist’ is een 8,5-daagse opleiding, verspreid over 3 maanden voor professionals die met gezinnen, ouders en kinderen werken. De opleiding wordt gegeven door de psychologen Janneke van Olphen, tevens schrijfster van o.a. het boek ‘het hooggevoelige kind met een sterke wil’ en Arienne Klijn, tevens opgeleid tot systeemtherapeut en lichaamsgericht traumatherapeut..

Veelvuldig en divers wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ongeveer 15-20% van de mensen hooggevoelig ofwel hoogsensitief is of, scherper gezegd, de eigenschap hooggevoeligheid heeft. Want naast de kenmerkende kwaliteiten die een hooggevoelig persoon bezit, heeft iemand ook tal van andere kwaliteiten en eigenschappen.

Zo kan iemand naast hooggevoeligheid ook een sterke wil hebben (strong-willed). Deze combinatie van eigenschappen kan een flinke uitdaging zijn omdat het tot innerlijke conflicten en daarbij spanning kan leiden. Bijvoorbeeld: vanuit de sterke wil zal het kind prikkels opzoeken, terwijl dit kind vanuit de hooggevoeligheid juist sneller overspoeld raakt door prikkels. Deze combinatie van eigenschappen is in de eerste plaats een uitdaging voor het kind. Natuurlijk ook voor de ouders en andere omgevingen waarin het kind opgroeit, zoals school.

Vanwege de specifieke uitdagingen van deze (combinatie van) eigenschappen zoeken ouders van hooggevoelige kinderen en hooggevoelige kinderen met een sterke wil, regelmatig hulp bij professionals. Omdat deze eigenschappen om een specifieke ondersteuning vragen, is het van belang dat de geraadpleegde professional hierin gespecialiseerd is. Wanneer je als professional gespecialiseerd bent in hooggevoeligheid en in een sterke wil, dan weet je hoe je ouders kunt begeleiden zodat het welzijn van het kind, de ouders en het gezin als geheel sterk verbetert. Je leert ouders te coachen van kinderen met een persoonlijkheid die in principe gezond is maar waarbij de innerlijke dynamiek niet simpel is – en de dynamiek in het gezin vaak ook niet. Dat leidt regelmatig tot veel spanning en vraagt dat ouders zichzelf en hun kinderen goed kunnen reguleren.

Wat kenmerkt onze opleiding?
Tijdens onze opleiding leer je niet alleen te begrijpen wat hooggevoeligheid is en wat een sterke wil is. Wat daar de kenmerken van zijn en de uitdagingen, hoe je het kunt herkennen en wat essentiële inzichten, handvatten en methodieken zijn in de begeleiding hiervan, ook voor de ouders zelf.

We leren je hoe je het vermogen van ouders om zichzelf en hun kind te reguleren, kunt bevorderen. Dit doen we met behulp van systeemtherapeutische principes en interventies, vertaald naar de metafoor van de innerlijke familie – aangevuld met andere tools en werkvormen. Het systeem (gezin) waarin een kind opgroeit, heeft grote invloed op de manier waarop een kind leert omgaan met bepaalde thematieken. Het gezin is het belangrijkste systeem. Zeker bij hooggevoeligheid en bij een sterke wil, valt er veel winst te behalen wanneer het systeem in beweging komt. Hierdoor wordt het kind ontlast en wordt voorkomen dat uitsluitend het kind geproblematiseerd wordt tot geïdentificeerde patiënt.

Al is (wetenschappelijke) kennisoverdracht uiteraard onderdeel van onze opleiding, ga je vooral veel ervaren, inzicht opdoen en oefenen. Om het geleerde eigen te maken.
Na deze opleiding heb je een zeer rijk scala aan inzichten en tools waarmee je gezinnen met hooggevoelige kinderen, al dan niet met een sterke wil, kunt helpen om nieuwe perspectieven te creëren en te bewegen naar de door hen gewenste situatie.