Post-hbo opleiding Coach Veerkracht

ID nummer: SKJ204810
Periode: 15 november 2019 t/m 15 november 2022
Type cursus: Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en) / alleen accreditatie voor het totaal
Opleidingsinsituut: Pons Academie Adres: Museumlaan 2
3581 HK Utrecht
Email: berendineke.steenbergen@ponsacademie.nl Website: https://ponsacademie.nl/opleidingen/veerkracht#inhoud
Registerpunten: 44.00 - Scholing
Geacrediteerd door: Stichting Kwaliteitsregister Jeugd

Veerkracht is een belangrijk thema voor ieder die met jeugd en jongeren werkt. Juist wanneer niet alles meezit, wordt er een groot beroep gedaan op de veerkracht van de jongere. Het is dan belangrijk dat je de jongere kunt ondersteunen in het behouden of verkrijgen van een goede balans. In deze kort durende opleiding geven we je handvatten om dit op een goede manier te doen.

In 5 lesdagen bieden we je zowel de theorie als de praktijk aan van het werken aan de vergroting van veerkracht. Je maakt kennis met verschillende invalshoeken en een groot aantal inspirerende werkvormen. Hierdoor ontwikkel je je eigen stijl. Je sluit de opleiding af met een opzet van een eigen begeleidingstraject voor een zelf gekozen doelgroep.
De theoretische basis wordt gevormd door onder meer het balans-model. Je krijgt inzicht in de wijze waarop optimisme, zelfbeeld, het gevoel van controle en stress en coping met stress van invloed zijn op iemands veerkracht.

De praktische basis wordt gevormd door diverse werkvormen om spanning, ontspanning en grensoverschrijdend gedrag te herkennen en om voor jezelf op te komen en je te ontspannen. Na de basis vervolgt een inleiding vanuit een lichaamsgerichte benadering met extra werkvormen uit de psychologie en haptonomie.
In de verdieping leer je meer over hoe het lichaam reageert onder druk en het herkennen van fysieke reacties. Ademhaling, spierspanning en gedachtecontrole staan hierbij centraal. Je maakt kennis met veel actieve werkvormen die je kunt inzetten om deze drie aspecten positief te beïnvloeden.

De opleiding sluit af met een dag over verbinding. Verbondenheid met andere mensen heeft een positief effect op iemands veerkracht. Natuurlijk krijg je op deze dag ook weer werkvormen, maar je leert vooral op een systemische manier kijken naar anderen.