Spits je oren! Praten met kinderen over kindermishandeling

ID nummer: SKJ201998
Periode: 3 december 2018 t/m 3 december 2021
Type cursus: Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en) / alleen accreditatie voor het totaal
Opleidingsinsituut: TIMM Consultancy Adres: Beillerstraat 26
9401PL Assen
Email: info@timmconsultancy.nl Website: http://www.timmconsultancy.nl/opleiding/spits-je-oren/
Registerpunten: 9.75 - Cursus
Geacrediteerd door: Stichting Kwaliteitsregister Jeugd

Praten met kinderen over kindermishandeling. Bijna alle professionals die ik spreek zijn het er mee eens dat dit moet gebeuren. En toch gebeurt het te weinig. Wordt het uitgesteld of overgedragen aan andere professionals. Vaak zien mensen er tegen op, bang om de verkeerde vragen te stellen, bang om te veel emoties bij het kind los te maken of bang om de informatie van het kind verkeerd te interpreteren.

Het is helpend om goede vraagtechnieken te leren en je te verdiepen in de ontwikkeling van kinderen zodat je kunt aansluiten bij hun ontwikkelingsfase, zodat je weet wanneer door te vragen en wanneer juist niet, wanneer je gesloten en wanneer je open vragen moet stellen. Maar het begint allemaal met de drive om naar kinderen te willen luisteren, om te willen horen wat ze nu echt bedoelen en niet te snel conclusies te trekken.

Tijdens deze training wordt in de ochtend informatie gegeven over jouw positie, je (on)mogelijkheden, de verschillende gesprekstechnieken, wat je in welke ontwikkelingsfase het beste wel en niet kunt vragen en kijken we naar een goede ketensamenwerking om goed af stemmen wie, wanneer, welke gesprekken voert. In de middag gaan we gesprekken oefenen met behulp van een trainingsacteur. We zorgen dat het speels en zinvol is voor iedereen!