Wat kunnen kinderen ons vertellen?! gesprekken met kinderen over kindermishandeling

ID nummer: SKJ203420
Periode: 29 maart 2019 t/m 29 maart 2022
Type cursus: Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en) / alleen accreditatie voor het totaal
Opleidingsinsituut: TIMM Consultancy Adres: Beillerstraat 26
9401PL Assen
Email: info@timmconsultancy.nl Website: https://www.timmconsultancy.nl/opleiding/wat-kunnen-kinderen-ons-vertellen/
Registerpunten: 9.75 - Training
Geacrediteerd door: Stichting Kwaliteitsregister Jeugd

In gesprek gaan met kinderen over ingrijpende gebeurtenissen is best moeilijk! Als we kijken naar de verschillend onderzoeken die zijn gedaan naar het voor komen van kindermishandeling en andere traumatische gebeurtenissen* kunnen we er echter niet omheen. Professionals zijn bang dat de gesprekken belastend zijn voor kinderen of zijn bang dat ze niet de juiste vragen kunnen stellen. Open vragen stellen over een onderwerp waar je moeilijk over praat is ingewikkeld. Maar oprechte nieuwsgierigheid en door vragen is prima te leren!
Kinderen hebben het nodig dat volwassenen hen zien en hen vragen stellen over wat zij thuis meemaken. Doordat kinderen loyaal zijn duurt het lang voordat zij uit zichzelf gaan praten over nare gebeurtenissen. Het vraagt een pro-actieve houding van professionals.
Er zijn diverse manieren om het gesprek aan te gaan maar ook het moment van het gesprek is belangrijk. De professional moet inschatten of de mishandeling nog actueel is, of ingrijpen nodig en op welke manier dit moet gebeuren.
Kinderen verdienen het om betrokken te worden bij veiligheidsplanning, ze mogen hun stem laten horen bij het in kaart brengen van de situatie en bij het maken van plannen over hoe die situatie verbeterd kan worden. Soms is het helpend om diverse tools te gebruiken. Zo zijn bijvoorbeeld de Drie Huizen, het Safety House, Words and Pictures en sociocards zeer geschikt om te praten over (on)veiligheid/kindermishandeling.
In deze training gaan we ons richten op het gebruik van instrumenten tijdens gesprekken met kinderen. Uitleg over het doel van de middelen, de wijze van gebruik en veel oefenen.