Hsao opgeleid, maar voldoe je nog niet aan de SKJ-registratie eisen?

Informatie over de financiële tegemoetkoming voor zij-instromers

Veel professionals met gevoel voor jeugd- en gezinswerk overwegen zich om te scholen tot SKJ-geregistreerd jeugdhulpverlener. Maar de kosten die daarmee gemoeid zijn blijken vaak een flinke drempel. SKJ stelt daarom een Scholingsfonds beschikbaar voor zij-instromers waarmee zij een groot deel van de opleiding kunnen financieren. Deze financiële tegemoetkoming wordt op dit moment uitgewerkt in samenwerking met hogescholen en andere opleiders.

Wie komen er in aanmerking voor het Scholingsfonds?

Het Scholingsfonds is voor professionals die voldoen aan de volgende criteria:

  1. Je hebt een hsao– of hss-diploma (of een diploma van een voorganger van deze opleidingen) dat ouder is dan 5 jaar;
  2. Je hebt een baan of zicht op een baan waarvoor een geregistreerd professional moet worden ingezet;
  3. Je hebt geen recente en relevante werkervaring
  4. Je hebt bijscholing nodig met een omvang van 45 EC om je te kunnen registreren bij SKJ. De opleider van jouw keuze stelt dit samen met jou vast.

Voldoe jij aan deze punten en wil jij je laten bijscholen? Dan kom jij in principe in aanmerking voor het Scholingsfonds. Om hier zeker van te zijn, kun je contact opnemen met de hogeschool waar jij je wilt laten bijscholen. Zij stellen samen met jou vast welke scholing je nodig hebt voor een SKJ-registratie. Als dit 45 EC aanvullende scholing is, dan betaalt SKJ 50% van de studiekosten.

Een studie van 45 EC kost ongeveer 5.000 euro, waarvan SKJ dus 50% betaalt. En misschien neemt jouw potentiële werkgever wel de overige kosten voor zijn rekening. Maar dit is aan de werkgever zelf om te bepalen.

Kies zelf de opleider waar jij je wilt laten omscholen

Je kunt de aanvullende scholing volgen bij acht verschillende hogescholen, verspreid over het land. Via onderstaande linkjes kom je direct op de betreffende informatiepagina van de opleiding jeugd- en gezinsprofessional.

Ook kun je bij de commerciële opleider HaKa terecht voor een maatwerktraject aanvullende scholing. Ook hier kom je in aanmerking voor de subsidieregeling.

De hogescholen starten doorgaans in februari en september met de aanvullende scholing. Elke opleider vult deze op eigen manier in en legt daarbij eigen accenten. Als jij je wilt oriënteren welke school het beste bij jou past, is het slim hier rekening mee te houden. Wij streven ernaar dat zij-instromers vanaf het eerste kwartaal van 2020 gebruik kunnen maken van het scholingsfonds.

Wat kun je nu doen?

Op dit moment werken wij de regeling rondom het Scholingsfonds uit met de hogescholen. Ben je geïnteresseerd? Dan kun je nu al de volgende stappen ondernemen:

  1. Je kunt je oriënteren op de hogescholen, welke opleiding het beste past bij jouw interesse én natuurlijk ook de praktische zaken. Je kunt met de opleider(s) van je keuze contact opnemen voor meer informatie over de opleiding en om te checken of je daadwerkelijk in aanmerking komt voor het Scholingsfonds SKJ. Je komt in aanmerking als je 45 EC aanvullende scholing nodig hebt. Dit wordt vastgesteld door de opleider van je keuze.
  2. Kom je in aanmerking en ben je overtuigd en enthousiast? Schrijf je dan in bij de opleider van je keuze.
  3. Binnenkort wordt bekend hoe jij je aanvraag voor het Scholingsfonds kunt indienen bij SKJ. Houd daarvoor deze pagina in de gaten of meld je aan voor updates die wij per mail versturen.

Updates over het SKJ Scholingsfonds.

Interesse in omscholing en wil je op de hoogte worden gehouden over het SKJ-scholingsfonds? Schrijf je dan in voor onze e-mail updates rondom deze regeling.