Wat is de professionele standaard?
Als geregistreerd jeugdprofessional werk je met een kwetsbare doelgroep: kinderen, jongeren en hun gezinnen. Daarbij krijg je te maken met complexe multiproblemen en crisissituaties. Dat maakt het vak interessant en uitdagend, maar tegelijk lastig en ingewikkeld. Als het er écht op aankomt en er veel op het spel staat, kun je wel een steuntje in de rug gebruiken. De professionele standaard biedt die steun. Iedere geregistreerde professional werkt volgens deze standaard. En de werkgever moet ervoor zorgen dat jij je werk kan uitvoeren volgens deze standaard. In het filmpje vertellen we er meer over.
Meer informatie
De professionele standaard bestaat uit de beroepscode en de richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming. Daarnaast onderwerp je je als geregistreerd professional aan het tuchtrecht. Via onderstaande buttons vind je meer informatie over deze onderwerpen.
Model Professioneel Statuut Jeugdhulp en Jeugdbescherming
Om verantwoorde en goede hulp te kunnen bieden, is het belangrijk dat professionals de ruimte krijgen om zelf, samen met de jeugdige en/of het gezin, oplossingen te zoeken voor de hulpvraag en dat zij de besluiten nemen die aan deze oplossingen bijdragen. Deze zogeheten professionele autonomie is er alleen als de organisatie ruimte geeft voor zelfstandig beroepsmatig handelen en als professionals de verantwoordelijkheid nemen voor een professionele beroepshouding. Ook moeten professionals kunnen werken volgens hun professionele standaarden. Hiermee onderbouwen en verantwoorden zij hun afwegingen.
Het model Professioneel Statuut beschrijft hoe de verantwoordelijkheden tussen organisaties en professionals verdeeld zijn. Het geeft aan welke ruimte professionals hebben om autonoom te kunnen handelen en wat dit van de organisatie vraagt. Het model toont ook waar eventuele dilemma’s zitten. De handvatten uit dit model zijn bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan.
Meer informatie hierover vind je in het Model Professioneel Statuut Jeugdhulp en Jeugdbescherming.
Verdrag van het kind
In het Verdrag voor de Rechten van het Kind staan de rechten van kinderen. Iedere persoon onder de 18 jaar is kind. In de artikelen staat bijvoorbeeld dat kinderen recht hebben op onderwijs, gezondheidszorg en een veilige plek om te wonen en spelen. Maar ook dat ze recht hebben op bescherming tegen mishandeling, kinderarbeid, de gevolgen van oorlog en seksuele uitbuiting. Het verdrag omvat kortom alle terreinen waarop het leven van een kind zich afspeelt. In het verdrag staat dat bij alle maatregelen die kinderen betreffen het belang van het kind voorop dient te staan. De Kinderombudsman houdt zich bezig met de bescherming en bevordering van kinderrechten.