Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming
Richtlijnen bieden een overzicht van de laatste kennis op een bepaald terrein. Dit betreft kennis op basis van wetenschap, praktijk en cliëntvoorkeuren. Richtlijnen zijn bedoeld om jeugdprofessionals te ondersteunen in hun dagelijks werk. Het zijn aanbevelingen die richting geven aan de afwegingen die in het jeugddomein dagelijks worden gemaakt. Met praktische aanbevelingen en kennis binnen handbereik kunnen professionals en cliënten samen beslissen over een effectieve aanpak. Werken met richtlijnen levert een belangrijke bijdrage aan de professionalisering van het jeugddomein. De beroepsverenigingen in de jeugdzorg (NIP-sector Jeugd, NVO en BPSW) werken samen aan de ontwikkeling van richtlijnen in de jeugdzorg.
Een korte animatie over de richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming
Richtlijn voor jeugdhulp en jeugdbescherming: een inleiding
De afgelopen tijd zijn er verschillende richtlijnen ontwikkeld die jeugdprofessionals houvast bieden bij de uitoefening van hun beroep. Richtlijnen voor jeugdhulp en jeugdbescherming: een inleiding; geschreven door Iris Dijkstra, vertelt waarom deze 14 richtlijnen zijn ontwikkeld. In de inleiding staat ook wie hebben bijgedragen bij de ontwikkeling van de richtlijnen. Daarnaast komt het tuchtrecht aan bod en de reden waarom het tuchtrecht zo belangrijk is voor jeugdhulp en jeugdbescherming.
Lees meer: Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming: een inleidingDe richtlijnen
ADHD
Crisisplaatsing
Ernstige gedragsproblemen
Kindermishandeling
Kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP)
Middelengebruik
Gezinnen met meervoudige en complexe problemen
Pleegzorg
Problematische gehechtheid
Residentiële jeugdhulp
Samen met ouders en jeugdigen beslissen over passende hulp
Scheiding en problemen van jeugdigen
Stemmingsproblemen
Uithuisplaatsing
Signaleren traumagerelateerde problemen
Seksuele ontwikkeling
Aan de slag met de richtlijnen
Het werken met richtlijnen kan soms nog wel wat aandacht gebruiken. Hoe krijg je jezelf én jouw collega’s zover om met die richtlijnen te gaan werken? Daarover gaat deze publicatie.
Aan de slag met de richtlijnen jeugdhulp en jeugdbeschermingRichtlijnen ggz
Voor de jeugd-ggz bestaan specifieke ggz-richtlijnen. Deze zijn deels te vinden op de website van het NIP en deels op de website van het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz (NKO).