Werkwijze SKJ-registratieaanvragen op basis van EVC-traject vanaf 1 maart 2025
7 februari 2025 | Op 8 november 2024 is de behandeling van alle registratieaanvragen met een vakbekwaamheidsbewijs ‘vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional’ (hierna ‘vakbekwaamheidsbewijs’) tijdelijk opgeschort wegens mogelijke fraude. Dit vakbekwaamheidsbewijs ontvang je nadat je een EVC-certificaat hebt behaald.
Wij veranderen de werkwijze rondom registratieaanvragen op basis van een EVC-traject om het register zuiver en vrij van fraudegevallen te houden. Naast deze wijziging van de werkwijze gaat het onderzoek naar mogelijke EVC-fraudegevallen onverminderd door.
We onderscheiden drie groepen:
- Al geregistreerde professionals op basis van een EVC-traject;
Van alle professionals die geregistreerd zijn op basis van een vakbekwaamheidsbewijs vragen we het complete EVC-portfolio op. Nadat de resultaten van onze steekproef bekend zijn, gaan wij bij elke geregistreerde professional onderzoeken of het EVC-traject rechtmatig is doorlopen. - Professionals die voor 1 maart al gestart zijn met een EVC-traject, maar nog niet geregistreerd zijn;
Zij dienen hun vakbekwaamheidsbewijs en het complete EVC-portfolio in bij de registratieaanvraag. Professionals tonen aan dat zij een geaccrediteerd praktijkprogramma hebben doorlopen of dit nog in hun eerste registratiejaar gaan doorlopen. - Professionals die na 1 maart 2025 starten met een EVC-traject.
Voor hen geldt een nieuwe werkwijze, waarbij het aanvragen van een advies met betrekking tot hun EVC-traject verplicht is voordat ze starten met het EVC-traject. Dit noemen wij een ‘scholingsadvies’. Het volgen van een geaccrediteerd praktijkprogramma voorafgaande aan het EVC-traject is een voorwaarde om geregistreerd te kunnen worden.
Aanpassing werkwijze rondom EVC-traject
In overleg met Jeugdzorg Nederland en onze sociale partners is een nieuwe werkwijze tot stand gekomen voor registratieaanvragen op basis van een EVC-traject. De nieuwe werkwijze geldt vanaf 1 maart 2025 voor iedereen die vanaf dat moment een EVC-traject start. Voor iedere jeugdprofessional van wie de registratieaanvraag op basis van een EVC-traject is opgeschort, gelden andere regels. De opschorting geldt tot nader order.
Advies bij registratieaanvraag met EVC-traject
Wil je een EVC-traject starten om in aanmerking te komen voor een SKJ-registratie? Dan vraag je altijd eerst advies aan. Dit noemen wij een scholingsadvies. Het scholingsadvies is vanaf 1 maart 2025 verplicht om met een vakbekwaamheidsbewijs te kunnen registreren. Uit het scholingsadvies blijkt of het EVC-traject de juiste route is voor jou om te kunnen registreren in het SKJ-register. Het EVC-traject is voor jou de juiste route tot registratie als je voldoet aan de volgende eisen:
- Je hebt minstens 1 jaar werkervaring op hbo-niveau in de jeugdhulp of jeugdbescherming (zoals ggz, gehandicaptenzorg, sociaal werk, jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg) én
- Je voert taken uit die door een SKJ-geregistreerde professional moeten worden verricht én
- Je volgt eerst een door SKJ geaccrediteerd praktijkprogramma bij een werkgever of opdrachtgever én
- Je hebt geen directe toegang tot het SKJ-register volgens het registratiereglement.
Starten met een EVC-traject na 1 maart 2025
Stap 1: Vraag altijd een scholingsadvies aan
- Controleer eerst of je voldoet aan de bovenstaande eisen.
- Vraag je werk- of opdrachtgever om een schriftelijke verklaring dat je aan de bovenstaande eisen voldoet. Dit is nieuw in de werkwijze vanaf 1 maart 2025.
- Vraag jouw scholingsadvies online aan. Dit doe je via Mijn SKJ.
Stap 2: Wacht op jouw scholingsadvies
- Binnen 4 weken ontvang je jouw persoonlijke scholingsadvies, tenzij we aanvullende vragen hebben.
- Jouw persoonlijke scholingsadvies komt in het scholingsregister. Jouw werk- of opdrachtgever kan dit scholingsregister inzien.
Stap 3: Start het praktijkprogramma en vul je EVC-portfolio
- Blijkt uit jouw scholingsadvies dat jouw meest effectieve route tot registratie via een EVC-traject is? Dan kun je eerst aan de slag met jouw geaccrediteerde praktijkprogramma. Als je deze (al eerder) hebt afgerond, dan kun je in overleg met je werkgever of opdrachtgever starten met het EVC-traject.
- Zorg ervoor dat je tijdens het praktijkprogramma alle benodigde bewijsstukken verzamelt waarmee je aantoont dat je over de benodigde kennis, werkervaring en competenties beschikt.
Stap 4: Rond je EVC-traject af
- Vraag jouw EVC-ervaringscertificaat aan bij jouw erkende EVC-aanbieder.
- Laat jouw EVC-ervaringscertificaat omzetten in een ‘vakbekwaamheidsbewijs’.
Stap 5: Dien je registratieaanvraag in
- Dien je aanvraag in via Mijn SKJ.
- Upload de benodigde stukken:
- je vakbekwaamheidsbewijs,
- je ervaringscertificaat,
- je complete EVC-portfolio met alle bewijsstukken,
- je leerverslag waaruit blijkt dat je een geaccrediteerd praktijkprogramma hebt doorlopen, inclusief de behaalde certificaten,
- een kopie van je identiteitsbewijs (waarop je BSN-nummer en foto niet zichtbaar zijn) en
- je VOG.
- Op basis hiervan wordt jouw aanvraag beoordeeld.
Stap 6: Ontvang je SKJ-registratie
- Wordt alles goedgekeurd? Dan word je geregistreerd in het SKJ-register.
Let op! Het advies biedt geen absolute garantie op registratie. Blijkt dat een vakbekwaamheidsbewijs onrechtmatig is behaald? Of dat het EVC-traject niet rechtmatig is doorlopen? Dan nemen we je niet op in het register.
Wacht met de aanvraag van een scholingsadvies tot 1 maart a.s. als je een registratieaanvraag wil doen op basis van een EVC-traject. Alle registratieaanvragen gedaan voor 1 maart blijven opgeschort.
EVC-traject gestart voor 1 maart 2025
Voor jeugdprofessionals die voor 1 maart 2025 een EVC-traject zijn gestart en nog niet zijn geregistreerd, geldt een andere werkwijze. Voor hen geldt het verplichte (scholings)advies niet als voorwaarde. Je levert wel altijd je vakbekwaamheidsbewijs en je EVC-portfolio in, met onder andere jouw ervaringscertificaat en bewijsstukken. Dit doe je bij je registratieaanvraag in Mijn SKJ.
- Heb je een door ons geaccrediteerd praktijkprogramma doorlopen? Dien dan ook een leerverslag in, ondertekend door jouw werk- of opdrachtgever.
- Ben je nog geen door ons geaccrediteerd praktijkprogramma gestart? Dan dien je ook een verklaring van jouw werk- of opdrachtgever in dat je een praktijkprogramma gaat volgen. Als je wordt geregistreerd, geldt de voorwaarde dat je dit praktijkprogramma binnen 12 maanden afrondt. Voldoe je binnen 12 maanden niet aan de registratie-eisen? Dan wordt je registratie beëindigd.
Heb je al een registratieaanvraag gedaan? Dan word je door ons benaderd om jouw aanvraag aan te vullen met deze documenten. Heb je je registratieaanvraag nog niet ingediend? Dan kan dit via Mijn SKJ. Bovenstaande documenten lever je direct bij je aanvraag aan.
| Documenten |
- Registratiereglement jeugd- en gezinsprofessionals (bijlage 1a m.b.t. EVC)
- Verklaring praktijkprogramma
| Lees meer |
- Nieuwsbericht 4 februari 2025 | Voortgang rondom EVC-certificaten
- Nieuwsbericht 23 december 2024 | Update: fraudeonderzoek EVC-certificaten
- Nieuwsbericht 8 november 2024 | Tijdelijke opschorting van registraties met EVC-certificaat bij SKJ vanwege fraudeonderzoek bij EVC-aanbieders