Wat is het reflectieformat

Je reflectietraject – nog los van de vormen die je gebruikt – start met het formuleren van leervragen. Je leervragen kunnen voortkomen uit:

  1. concrete ervaringen uit de praktijk
  2. zelfonderzoek en kritische zelfreflectie
  3. het vragen van feedback aan cliënten, collega’s en leidinggevenden.
    Let op: feedback vragen is geen klanttevredenheidsonderzoek. Het uitgangspunt blijft de eigen beroepshouding.

Om je eigen leerproces te structureren, is het van belang een plan te maken – een routekaart – waarin je leervragen staan en hoe je aan die leervragen gaat werken.

Een reflectieformat bestaat uit drie onderdelen

  • De leervraag/leervragen die ik voor mezelf heb geformuleerd is/zijn:
  • In hoeverre hebben de ingediende activiteiten geleid tot het behalen van deze leervraag/leervragen?
  • Eventueel: Het leerdoel/de leerdoelen waarop ik mij in de komende periode wil richten, is/zijn:

Als je op deze gestructureerde wijze werkt, kun je voor je (gehele) herregistratie dit format met de drie onderdelen invoeren. De periode, het aantal reflectievormen en het aantal reflectieseries die behoren bij dit reflectieformat mag je zelf bepalen aan de hand van jouw leervragen.

Het reflectieformat vind je in Mijn SKJ, of in de Links & Downloads.

Hoe kan ik een VOG aanvragen als ik in het buitenland woon?

Werk je in Nederland, en woon je in het buitenland? Dan kun je je VOG niet bij de gemeente aanvragen en geldt een andere procedure. Kijk hiervoor op de website van Dienst Justis. Een van de voorwaarden van Justis om een VOG aan te kunnen vragen, is het aanleveren van een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier (4 pagina’s, in pdf-formaat). Je kunt hier het VOG-aanvraagformulier van SKJ vinden. Je hoeft alleen je persoonlijke gegevens in te vullen op pagina 1 van het aanvraagformulier, de rest is reeds ingevuld.

Wat is intercollegiale intervisie?

Intercollegiale intervisie is een vorm van intercollegiale toetsing waarbij collega’s zonder onderlinge gezagsrelatie reflecteren op hun professionele handelen. Hierbij is geen begeleider of gespreksleider aanwezig. Op deze manier helpen ze elkaar om hun functioneren te verbeteren. Het doel is niet om pasklare oplossingen te vinden, maar juist om te reflecteren op gedrag, zodat er ruimte ontstaat voor verschillende visies.

Hoeveel reflectie moet ik voor mijn herregistratie volgen?

In je herregistratieperiode van 5 jaar moet je minimaal 60 uur reflectie volgen. Dat is gemiddeld 12 uur per jaar. Het is de bedoeling dat je regelmatig reflecteert om zo je vakbekwaamheid op peil te houden. We adviseren dan ook om deze 60 uur zoveel mogelijk over 5 jaar te verdelen. Als richtlijn kun je aanhouden dat je per jaar 6 reflectiebijeenkomsten hebt van 2 uur per keer. De minimale duur van een reflectiebijeenkomst is 1 uur. Voor ieder uur gevolgde reflectie wordt 1 punt geteld voor je herregistratie.

Wat is een reflectieverklaring (supervisie)?

Als de reflectie wordt begeleid door een supervisor die als geregistreerde supervisor in het register van LVSC, VGCT, NIP, NVO of NVRG staat, dan kan je een ondertekende reflectieverklaring uploaden omdat de supervisor garant staat dat tijdens de reflectie de belangrijkste professionele dimensies aan bod zijn gekomen.

De reflectieverklaring kan je bij het indienen van een reflectie-activiteit downloaden in Mijn SKJ.

Hoeveel sessies kan ik per week indienen voor reflectie in Mijn SKJ?

In de vernieuwde Mijn SKJ-omgeving zit er een maximum op hoeveel sessies je per week kunt invoeren. Je kunt per week één sessie indienen. Dit betekent dat wanneer je een periode van 4 weken invoert, kun je maximaal 4 sessies kunt opgeven.

Bekijk ook: Hoeveel reflectie moet je volgen voor je herregistratie?

Wat is formeel en informeel leren?

Deskundigheidsbevordering is gericht op de professionele ontwikkeling van de jeugd- en gezinsprofessional. Deskundigheidsbevordering is gericht op het minimaal op het niveau van de beroepsopleiding actueel houden van de vakkennis, en draagt daarmee bij aan het kunnen hanteren van de professionele opgaven die de jeugd- en gezinsprofessional in de beroepspraktijk tegenkomt.

Formeel leren
Bij formeel leren gaat het om leervormen zoals een cursus, training, en practicum. Hierbij worden combinaties van verschillende leerstrategieën doelgericht en planmatig ingezet: met een combinatie van theorie (leesstof, uitleg), instructie (praktische richtlijnen), voorbeelden (video of anderszins) en oefening (in de vorm van oefening/rollenspel of uitproberen in de praktijk) worden bepaalde kennis en vaardigheden overgedragen. De stof wordt dus via verschillende leerstrategieën aangeboden.

Informeel leren
Informeel leren is een leerproces waarbij de professional nieuwe kennis, vaardigheden en ervaringen verwerft buiten formele educatieve settingen om. De professional leert door zelf te doen in interactie met anderen. Klik hier voor een overzicht van activiteiten voor informeel leren en de bijbehorende registerpunten.

Aan welke werkervaring voorwaarden moet ik voldoen om te kunnen herregistreren?

Voor de herregistratie gelden meerdere voorwaarden. Het is voor je herregistratiedossier van belang dat uit een verklaring of ondersteunende documenten naar voren komt welke taken je uitvoert. Je dient namelijk op hbo-niveau of hoger te werken én werkzaamheden uit te voeren in het jeugddomein die volgens de norm verantwoorde werktoedeling om de inzet van een geregistreerde professional vragen.

Check hier of je in een functie werkt waarvoor je geregistreerd moet zijn. Is dat niet het geval, dan voldoe je mogelijk niet aan de werkervaringseis. Bespreek dit dan ook met je werkgever.

Gebruik bij het indienen van je (werkervarings)activiteiten eventueel een handleiding, je vindt die in Mijn SKJ.

Ben je zelfstandig jeugdhulpverlener en voldoe je aan de werkervaringseis? Ook dan kun je je herregistreren. Je beoordeelt zelf of je (nog steeds) vakbekwaam en toegerust bent voor de hulp die je verleent. Je gaat ook zelf na of je werkzaamheden uitvoert die de inzet van een geregistreerd professional vereisen.

Voorwaarden werkervaring

  • Je hebt minimaal gemiddeld 16 uur per week op hbo-niveau gewerkt in het sociaal werk, in het primaire proces. Dit komt overeen met minimaal 3368 uur over 5 jaar.
  • Daarvan werkte je minimaal gemiddeld 8 uur per week als jeugd- en gezinsprofessional.
  • In je werk als jeugd- en gezinsprofessional was/is sprake van persoonlijk contact met jeugdigen en gezinnen (dit hoeft niet per se 8 uur per week te zijn).
  • Je was/bent belast met taken en verantwoordelijkheden die volgens het Kwaliteitskader Jeugd vragen om een geregistreerde professional.
Wat is begeleide intervisie?

Begeleide intervisie is een vorm van intercollegiale toetsing die wordt geleid door een (erkende) begeleider. De begeleide intervisiegroep bestaat uit collega’s zonder onderlinge gezagsrelatie die gezamenlijk reflecteren op hun professionele handelen. De begeleider of supervisor fungeert als gespreksleider tijdens deze bijeenkomsten. Het wordt bij voorkeur geleid door iemand die geen bekende is van de intervisiegroep; iemand van buiten de organisatie of in ieder geval buiten het team. Als de begeleider of supervisor lid is van een door SKJ erkend supervisorregister, kan hij of zij een reflectieverklaring voor de jeugdprofessional ondertekenen.

Voordelen van vervroegd herregistreren

Je dient uiterlijk één dag voor de herregistratiedatum te herregistreren, maar je kunt ook eerder je herregistratie aanvragen zodra je voldoende punten hebt ingediend. Wanneer je jouw herregistratieaanvraag vervroegd indient, worden de uren werkervaring die je opdoet en de activiteiten die je volgt na het indienen, meegeteld voor je volgende herregistratieperiode. De indiendatum van je herregistratie wordt dan als startdatum gezien van je volgende herregistratie periode van 5 jaar.

Vervroegd herregistreren heeft geen invloed op de facturatie van je SKJ-registratie. De factuurdatum blijft staan en zal met het vervroegd herregistreren niet ook naar voren gehaald worden.

Je kunt je herregistratie aanvraag al indienen zonder dat alle activiteiten zijn beoordeeld, het belangrijkste is dat de ingediende punten voldoende zijn. Jouw herregistratieaanvraag wordt, afhankelijk van de drukte en aantal aanvragen in die periode, binnen c.a. drie maanden beoordeeld.

 

Moeten alle deelnemers aan een intercollegiale of begeleide intervisie bijeenkomst SKJ-geregistreerd zijn?

Niet alle deelnemers aan een intervisie hoeven over een SKJ-registratie te beschikken. De enige voorwaarde is dat de deelnemers ook werkzaam zijn in het jeugddomein.

Bekijk ook: Hoeveel reflectie moet ik voor mijn herregistratie volgen?

Ik heb onvoldoende werkervaring voor mijn herregistratie, wat nu?

Ben je (tijdelijk) niet werkzaam als jeugd- en gezinsprofessional, bijvoorbeeld omdat je een management- of beleidsfunctie hebt (gehad) of omdat je werkloos bent (geweest), dan kun je wellicht niet voldoen aan de werkervaringseis die nodig is bij herregistratie. In het geval van bijvoorbeeld ziekte of zwangerschap tijdens je herregistratieperiode, kan je uitstel van je herregistratiedatum aanvragen (via Mijn SKJ).

Hoe komt het dat mijn punten voor deskundigheidsbevordering nog niet in Mijn SKJ staan?

Het kan helaas voorkomen dat jouw scholingspunten nog niet zijn toegevoegd aan Mijn SKJ. Dit kan worden veroorzaakt door een vertraging in het systeem nadat de punten zijn ingevoerd door een opleider. Normaal gesproken zouden deze punten echter de volgende dag wel in Mijn SKJ moeten verschijnen.

Waar vind ik de formulieren om een reflectieactiviteit in te dienen?

De juiste reflectieverklaringen vind je in Mijn SKJ. Om bij de reflectieverklaringen te komen dien je 4 stappen te doorlopen. Dit kun je vinden door het volgende te doen;

  1. Ga naar de herregistratiepagina in Mijn SKJ.
  2. Om bij ‘Mijn Reflectie’ een nieuwe reflectieactiviteit toe te voegen, dien je 4 stappen te doorlopen.
  3. Download de reflectieverklaring of het reflectieformat, vul het in, onderteken het en dien het in.
Wat gebeurt er als ik niet kan voldoen aan de herregistratie-eisen?

Iedere geregistreerde professional krijgt vanaf een halfjaar voor het verlopen van de herregistratieperiode regelmatig berichten waar in wij aangeven dat de registratietermijn bijna verloopt. Heb je al voldoende punten ingediend, dan verschijnt er in Mijn SKJ een button in beeld waarmee je jouw herregistratie kunt indienen. Als wij bij het beoordelen zien dat er activiteiten ontbreken in je dossier, zullen wij je hierover een bericht sturen.

Wanneer je onverhoopt niet aan de herregistratie-eisen kunt voldoen, dan verzoeken wij je om ons dit tijdig te laten weten. Meer informatie over de herregistratievoorwaarden kun je lezen in het registratiereglement, hoofdstuk III artikel 11 t/m 15.

Heb je, ondanks alle herinneringen, op je herregistratiedatum nog steeds geen herregistratieaanvraag ingediend, dan ben je na de herregistratiedatum niet meer geregistreerd. In je dossier, en ook in dat van de werkgever, is dit zichtbaar als verlopen registratie.

Op het moment dat een registratie verlopen is, is een professional niet langer geregistreerd, niet langer zichtbaar in het openbaar register en valt niet langer onder het tuchtrecht. Daarom adviseren wij je om in deze situatie altijd contact op te nemen met de werkgever. Immers volgens het Kwaliteitskader Jeugd mag een werkgever sommige taken alleen laten uitvoeren door een geregistreerd professional.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen

Vraag hier je Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan.

Wat is supervisie?

Supervisie is een persoonlijk leerproces van de supervisant onder begeleiding van een supervisor. De supervisant wordt tijdens supervisiebijeenkomsten gestimuleerd tot reflectie op eigen leerproces en op eigen professioneel handelen, waarbij persoonlijke ontwikkeling en werkervaring elkaar direct en wederzijds beïnvloeden. Zie hier meer info over welke supervisorenregisters meetellen voor reflectie.

Welke werkgeversverklaring heb ik nodig voor mijn herregistratie?

Werkgeversverklaring herregistratie

Ben je al geregistreerd als jeugd- en gezinsprofessional en wil je je werkervaring indienen voor de herregistratie? Dan kan het zijn dat je een werkgeversverklaring moet indienen in de activiteit. Deze werkgeversverklaring is alleen terug te vinden in je Mijn SKJ account in de activiteit die je aanmaakt.

Kan ik ook niet-geaccrediteerde scholing uploaden voor mijn herregistratie?

Niet-geaccrediteerde scholing kan je in Mijn SKJ indienen onder ‘Informeel leren’ – ‘Overige activiteiten’: ‘Eigen inbreng’. Via Mijn SKJ dien je een certificaat of een ander document van deelname in te voeren om aan te kunnen tonen dat je hebt deelgenomen aan de desbetreffende niet-geaccrediteerde scholing. Meer uitleg vind je in de handleiding ‘Invoeren deskundigheidsvordering formeel en informeel leren’. Houd er rekening mee dat je bij ‘informeel leren’ in totaal maximaal 20 punten kunt behalen.

Wanneer voer ik mijn reflectieactiviteiten in?

We adviseren je om regelmatig (bijvoorbeeld 1x per jaar) de gevolgde reflectie in je dossier te uploaden. Ook als je van baan verandert of een andere functie krijgt is het handig om op dat moment de gevolgde reflectie in te voeren.

Hoe oud mag mijn VOG zijn?
  • Wil je je voor het eerst registreren? Dan mag je VOG op het moment dat je je registratieaanvraag indient niet ouder zijn dan 3 maanden.
  • Ben je al geregistreerd? Dan mag je VOG niet ouder zijn dan 5 jaar en 3 maanden, gerekend vanaf de eerste indiendatum van je herregistratieverzoek.
Wat moet ik doen als ik door persoonlijke omstandigheden minder of niet gewerkt heb?

Verlenging herregistratieperiode
Voor zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en/of ziekteverlof kan je verlenging van je herregistratieperiode aanvragen. Ook als je andere (zwaarwegende) redenen hebt waarom je je herregistratie niet tijdig af kunt ronden, kan je een verlengingsaanvraag doen. Dit kan in Mijn SKJ via de onderstaande stappen;

  1. Menu aan linkerzijde in Mijn SKJ.
  2. Overige
  3. Uitstel aanvragen (3 stappenplan).
  4. Nieuwe aanvraag indienen.
Wat is het verschil tussen de reflectieverklaring en het reflectieformat?

Het verschil tussen een reflectieverklaring en het reflectieformat is de manier waarop je laat zien dat je bewezen hebt gereflecteerd.

Bij een reflectieverklaring laat je dit zien met een handtekening op de verklaring, ofwel door een erkende supervisor of door een collega/deelnemer aan de bijeenkomsten.

Bij het reflectieformat laat je dit zien met de beschrijving van jouw leervragen en leerdoelen.

Welke documenten dien ik na afronding van het praktijkprogramma toe te voegen in Mijn SKJ?

Wanneer je geregistreerd bent als jeugd- en gezinsprofessional en je hebt het praktijkprogramma afgerond, dien je hiervan bewijs aan te leveren. Dit bewijs bestaat uit het leerverslag én de bijbehorende certificaten.

In Mijn SKJ, op de herregistratiepagina, vind je onder ‘Herregistratievoorwaarden’ een kopje met ‘Leerverslag praktijkprogramma’, waar je op ’toevoegen+’ klikt. Hier kun je je leerverslag uploaden.

Als de scholing geaccrediteerd is door het SKJ, NIP of NVO, kun je het indienen onder de subcategorie “Formeel Leren”. Als de scholing niet geaccrediteerd is, voeg je hem toe in de subcategorie “Informeel leren” en de activiteit “Eigen Inbreng”. Hiervoor vragen wij je een ondertekende verklaring en het betreffende certificaat in te dienen.

Krijg je punten als je lid bent van een beroepsvereniging?

Dat is afhankelijk van in welke kamer je geregistreerd bent.

Jeugdzorgwerkers:
Voor het lidmaatschap van één van de volgende relevante beroepsverenigingen kun je per jaar 5 punten toegekend krijgen (en maximaal 10 punten) in de categorie Vrije ruimte: NIP, NVO, BPSW,BOKA, IBvA, LVPW of NVRG.

Jeugd- en gezinsprofessionals:
Voor het lidmaatschap van een relevante beroepsvereniging kan je per jaar 1 punt toegekend krijgen (en totaal maximaal 5 punten) in de categorie Informeel leren. Hier vind je een overzicht van relevante beroepsverenigingen voor jeugdprofessionals.

Pedagogen/psychologen:
Voor het lidmaatschap van een beroepsvereniging ontvang je als pedagoog of psycholoog géén punten voor je herregistratie.