Maatwerktraject aanvullende scholing

In sommige situaties is het noodzakelijk om eerst een maatwerktraject aanvullende scholing te volgen alvorens je je kunt registreren.

  • ben je niet (meer) werkzaam in de jeugdhulp of jeugdbescherming
  • heb je een hsao-diploma (of een diploma van een van de voorgangers van deze opleiding), of een diploma Social Work
  • is je diploma ouder dan 5 jaar, en/of
  • heb je geen uitstroomprofiel jeugdzorgwerker/profiel jeugd
    of
  • heb je een ander (relevant) hbo-bachelor diploma in combinatie met relevante werkervaring en/of relevante na- en bijscholing, en is de hogeschool van mening dat je na het volgen van een maatwerktraject aanvullende scholing op het niveau bent van het landelijk opleidingsprofiel Social Work Jeugd

En wil je je registreren als jeugd- en gezinsprofessional?

Afhankelijk van jouw vooropleiding is het nodig aanvullende scholing te volgen om jouw kennis up-to-date te brengen of om specifieke kennis over jeugdhulp en jeugdbescherming te verwerven.

Aanvullende scholing op basis van opleiding en ervaring

Hierbij volg je een traject van maximaal 45 EC aanvullende scholing, dat is gebaseerd op de (bouwstenen van) de opleiding Social Work profiel Jeugd. Heb je geen hsao- of Social Work-diploma, dan kan het maatwerktraject ook meer dan 45 EC zijn.

De aanvullende scholing wordt in minoren of modules post-hbo door hogescholen of commerciële aanbieders aangeboden. De hogeschool of commerciële aanbieder stelt samen met jou vast hoeveel aanvullende scholing nodig is om te voldoen aan de benodigde vereisten voor het profiel Jeugd – en ook in hoeverre aanvullende praktijkervaring noodzakelijk is, afhankelijk van je diploma en de werkervaring die je eerder hebt opgedaan. Op het certificaat dat je na afronding krijgt, staat in ieder geval hoeveel EC je hebt gevolgd en hoe deze EC zijn vertaald in bouwstenen van het profiel Jeugd. Met dit certificaat kun je je registreren als jeugd- en gezinsprofessional.

Aanbieders aanvullende scholing

Iedere hogeschool geeft zelf invulling aan de aanvullende scholing, als maar is onderbouwd dat de scholing voldoet aan 5 van de 7 bouwstenen van het Landelijk Opleidingsdocument Sociaal Werk, profiel Jeugd. De volgende hogescholen bieden aanvullende scholing aan:

Ook HaKa biedt een maatwerktraject aanvullende scholing aan.

Informeer voor het volgen van de aanvullende scholing op het gebied van het profiel Jeugd naar de mogelijkheden bij de hogeschool in jouw regio of bij een commerciële aanbieder. Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan het post-hbo volgen van aanvullende scholing.

SKJ stelt een scholingsfonds beschikbaar voor zij-instromers waarmee een groot deel van de opleiding gefinancierd kan worden. Wil jij weten of je hiervoor in aanmerking komt? Lees dan meer over het Scholingsfonds.