Herregistratie voor pedagogen en orthopedagogen
Op deze pagina vind je de eisen die gelden voor je herregistratie als je bij SKJ geregistreerd bent als (ortho)pedagoog. Let op: alleen binnen je herregistratieperiode afgeronde activiteiten kunnen meetellen.
De herregistratie-eisen verschillen. Welke eisen voor jou gelden is afhankelijk van je werkervaring en, als je master bent, of het om je eerste of een latere herregistratie gaat.
Master-orthopedagogen
Heb je minder dan 3648 uur werkervaring? Dan heb je het volgende nodig voor je herregistratie:
- 2500 uur werkervaring als orthopedagoog met jeugdigen op wo-masterniveau waaruit blijkt dat de werkervaring binnen het brede spectrum van het hulpverleningsproces valt volgens de leidraad taakgebieden.
- werkbegeleiding door postmaster gedragswetenschapper of ervaren professional werkzaam binnen het beroepsdomein waarvoor de herregistratie wordt aangevraagd.
- 120 punten deskundigheidsbevordering
- 40 punten (door NIP/NVO) geaccrediteerde scholing, waarin sprake is van een afspiegeling van het brede spectrum van het hulpverleningsproces volgens de leidraad taakgebieden. In de scholingsagenda staat dit als ‘herregistratie K&J/OG’.
- 40 punten supervisie
- individueel: 40 uur
- 2 personen: 45 uur
- 3 personen: 50 uur
- 40 uur/punten overige activiteiten op het gebied van deskundigheidsbevordering (vrije ruimte). Je mag deze punten ook vullen met extra uren scholing, supervisie en/of intervisie.
- Als je geen NVO-basisaantekening diagnostiek hebt: verklaring van supervisor 3 casusverslagen, volgens de richtlijnen van NIP/NVO.
Heb je meer dan 3648 uur werkervaring? Dan zijn dit je herregistratie-eisen:
- 2500 uur werkervaring als orthopedagoog met jeugdigen op wo-masterniveau waaruit blijkt dat de werkervaring binnen het brede spectrum van het hulpverleningsproces valt volgens de leidraad taakgebieden.
- 120 uur/punten deskundigheidsbevordering
- 40 punten (door NIP/NVO) geaccrediteerde scholing, waarin sprake is van een afspiegeling van het brede spectrum van het hulpverleningsproces volgens leidraad taakgebieden. In de scholingsagenda staat dit als ‘herregistratie’.
- 20 punten intervisie
- 20 punten supervisie
- individueel: 20 uur
- 2 personen: 22,5 uur
- 3 personen: 25 uur
- 40 uur/punten overige activiteiten op het gebied van deskundigheidsbevordering (vrije ruimte). Je mag deze vrije ruimte ook vullen met extra uren scholing, supervisie en/of intervisie.
- Als je geen NVO-basisaantekening diagnostiek hebt: verklaring van supervisor 3 casusverslagen volgens de richtlijnen van NIP/NVO.
Heb je geen Basisaantekening Diagnostiek?
De Basisaantekening Diagnostiek is een keurmerk van de NVO voor een minimaal kennis- en vaardigheidsniveau op het gebied van de diagnostiek op universitair masterniveau. De NVO Basisaantekening diagnostiek is bij vrijwel alle universiteiten en studierichtingen te behalen via de universitaire opleiding. Heb je tijdens je studie geen Basisaantekening Diagnostiek gehaald? Dan kun je je wel bij SKJ registreren op masterniveau, maar heb je voor je voor je herregistratie 3 casusverslagen nodig die je door je supervisor laat beoordelen. Je supervisor doet dat volgens de Richtlijn Casuïstiek Basisaantekening Diagnostiek van de NVO. Een verklaring van je supervisor dat je deze 3 verslagen hebt geschreven dient dan als compensatie voor het ontbreken van je Basisaantekening Diagnostiek.
De registratiecommissie kan de casusverslagen steekproefsgewijs opvragen bij de supervisant. De casusverslagen moeten gebaseerd te zijn op eigen diagnostisch onderzoek, dat wil zeggen dat het casussen zijn waarbij jij direct cliëntcontact had.
Het is niet zo dat je met deze verklaring alsnog een basisaantekening krijgt. Heb je de Basisaantekening Diagnostiek ergens anders voor nodig? Overweeg dan de reguliere NVO-route te volgen om de basisaantekening alsnog te halen. Zie daarvoor de website van de NVO.
Kijk voor het formulier verklaring compensatie basisaantekening diagnostiek bij links en downloadsTweede en volgende herregistratie master-orthopedagogen
Herregistratie-eisen
- 2500 uur werkervaring als orthopedagoog met jeugdigen op wo-masterniveau waaruit blijkt dat de werkervaring binnen het brede spectrum van het hulpverleningsproces valt volgens de leidraad taakgebieden.
- 120 uur/punten deskundigheidsbevordering
- 40 uur/punten (door NIP/NVO) geaccrediteerde scholing. Geaccrediteerde scholingen staan vermeld in de digitale scholingsagenda op deze website en in Mijn SKJ, te herkennen aan de notitie ‘herregistratie’ onder het kopje Registerpunten
- 40 uur/punten reflectie (intervisie of supervisie)
- 40 uur/punten overige activiteiten op het gebied van deskundigheidsbevordering (vrije ruimte). Je mag deze vrije ruimte ook vullen met extra uren scholing, supervisie en/of intervisie.
Postmaster-orthopedagogen
Begin 2016 eindigde de herregistratietermijn van een groot deel van de orthopedagogen-generalist (OG) die geregistreerd stonden bij de NVO. Orthopedagogen die in de jeugdhulp werken registreren zich nu bij SKJ. SKJ neemt de OG-registraties over als registraties ‘postmaster-orthopedagoog’. SKJ en NVO hebben daarover de volgende afspraken gemaakt:
- Heb je je in 2015 bij SKJ geregistreerd als postmaster-orthopedagoog, op basis van je OG-registratie? Dan kun je je herregistratie afmaken bij NVO. Je hoeft alleen het herregistratie-dossier bij NVO te vullen.
- Als de NVO je herregistratie-aanvraag goedkeurt krijg je van hen een bewijs daarvan. Met dit bewijs kun je je herregistratie-aanvraag bij SKJ doen.
- Je nieuwe termijn voor OG-herregistratie bij NVO loopt vanaf 1 februari 2016. Op die datum start ook je herregistratie-termijn bij SKJ.
- Vanaf die datum vragen we je om zowel bij NVO als bij SKJ je herregistratie-dossier bij te houden.
Herregistratie-eisen voor postmaster-orthopedagogen
- Minimaal 2500 uur werkervaring op postacademisch niveau in het jeugddomein met een maximale onderbreking van twee jaar aaneengesloten. De werkzaamheden liggen binnen het brede spectrum van hulpverlening (zie leidraad taakgebieden) en bestaat uit cliëntgebonden en niet-cliëntgebonden werkzaamheden.
- Minimaal 12 uur per week werkzaam (gemiddeld)
- Deskundigheidsbevordering minimaal 120 punten:
- minimaal 40 punten bij- en nascholingsactiviteiten, waarvan tenminste 20 punten geaccrediteerd voor de herregistratie als postmaster-orthopedagoog SKJ
- niet-geaccrediteerde scholing kan meetellen als deze op postmaster-niveau is en inhoudelijk aansluit bij de werkzaamheden van orthopedagogen
- minimaal 40 uur intervisie
- de overige punten invullen naar eigen keuze met overige activiteiten (vrije ruimte) of met extra scholing en reflectie.
Master-pedagogen
Herregistratie-eisen
- Minimaal 2500 uur pedagogische werkervaring op academisch niveau in het jeugddomein met een maximale onderbreking van 2 jaar aaneengesloten. Het gaat om niet-cliëntgebonden werkzaamheden zoals preventie, voorlichting, advisering en consultancy, onderwijs, beleid, organisatie en management of onderzoek.
- Minimaal 12 uur per week werkzaam (gemiddeld).
- Deskundigheidsbevordering minimaal 120 punten waarvan:
- minimaal 40 punten bij- en nascholingsactiviteiten, waarvan tenminste de helft geaccrediteerd voor de herregistratie als master-pedagoog SKJ. Niet-geaccrediteerde scholing kan meetellen als deze op (post)master-niveau is en inhoudelijk aansluit bij de werkzaamheden van pedagogen.
- overige activiteiten op het gebied van deskundigheidsbevordering (vrije ruimte). Je mag deze ruimte ook vullen met scholing of reflectie.
Handleidingen voor invoeren activiteiten
Hieronder vind je beknopte handleidingen om een bepaalde activiteit in Mijn SKJ in te voeren.
VOG
Je VOG mag nooit ouder zijn dan 5 jaar en 3 maanden. Heb je geen VOG of is je VOG ouder dan 5 jaar en 3 maanden, dan moet je een nieuwe aanvragen. Zie hier meer informatie over hoe je dat kunt doen. Als je bent ingelogd, kun je bij Mijn VOG’s controleren hoe lang je VOG nog geldig is.
Beoordeling van je herregistratieaanvraag
Belangrijk bericht over de beoordeling van je herregistratie
Vanaf een half jaar voor het verlopen van de herregistratieperiode krijg je verschillende berichten. Heb je aan de herregistratie-eisen voldaan? Dan verschijnt er in Mijn SKJ een button waarmee je je herregistratie kunt indienen. Ontbreken er activiteiten in je dossier? Dan krijg je bericht over wat er ontbreekt en wat je daaraan kunt doen.
Kun je niet aan de herregistratie-eisen voldoen? Laat dat ons dan tijdig weten.
Verlenging van je herregistratieperiode
Voor zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en/of ziekteverlof kun je verlenging van je herregistratieperiode aanvragen. Ook als je andere zwaarwegende redenen hebt waarom je je herregistratie niet tijdig af kunt ronden, kun je een verlengingsaanvraag doen. Klik hiervoor op de button Registratie verlengen in het linker menu in Mijn SKJ. De periode van herregistratie kan met maximaal 2 jaar worden verlengd.
Kun je niet (meer) inloggen, gebruik dan het formulier Aanvraagformulier verlenging herregistratieperiode en stuur dit naar uitstel@skjeugd.nl.
Verlopen registratie
Vanaf het moment dat je geregistreerd bent, heb je vijf jaar de tijd om aan je herregistratievoorwaarden te voldoen. Als je niet uiterlijk de laatste dag van je herregistratieperiode je gehele herregistratiedossier hebt ingediend, heb je automatisch een verlopen registratie vanaf de dag na je herregistratiedatum. Is je registratie verlopen, dan ben je niet meer geregistreerd, val je niet meer onder het tuchtrecht en ben je niet meer te vinden in het openbaar register. Ook mag je volgens het Kwaliteitskader Jeugd geen taken meer uitvoeren waarvoor een geregistreerde professional ingezet moet worden. Dit dien je dan ook door te geven aan je werkgever. In je dossier, en ook in dat van de werkgever, is dit zichtbaar onder de noemer ‘Registratie verlopen’ of ‘Verlopen registratie’.
Wat nu?
- Is je registratie verlopen en wil je of hoef je niet meer geregistreerd te zijn, vragen we je om je daadwerkelijk uit te schrijven uit het SKJ-register. Dit kan je doen door een mail naar onze administratie te sturen.
- Is je registratie verlopen, voldoe je aan alle herregistratievoorwaarden en heb je voldoende punten ingediend? Dien dan alsnog z.s.m. je dossier in via Mijn SKJ door de knop “Herregistratie direct indienen” aan te klikken. Binnen 3 maanden zal je dossier beoordeeld worden. Zodra je je dossier hebt ingediend, vervalt je status ‘Registratie verlopen’ en verandert naar ‘Geregistreerd’.
- Is je registratie verlopen en voldoe je niet aan de herregistratievoorwaarden? Neem dan contact op met de registratiecommissie. Misschien heb je recht op verlenging van je registratieperiode. Hierbij kijken we ook of en hoe je alsnog aan de voorwaarden kan voldoen. Deze beslissingen zijn maatwerk en kunnen per dossier en situatie verschillen. Lukt dit niet binnen de gestelde termijn, dan zal je alsnog uitgeschreven worden door SKJ. Volgens het registratiereglement heeft SKJ het recht om een professional de dag na het verlopen van een registratie uit te schrijven.