Scholingsfonds
Veel professionals met een relevant diploma, maar zonder werkervaring in het jeugddomein overwegen zich bij te scholen tot SKJ-geregistreerd jeugdhulpverlener. De kosten daarvan blijken voor zij-instromers vaak een flinke drempel. Vanuit het SKJ scholingsfonds kunnen zij een groot deel van de opleiding financieren.
Voor wie?
Je kunt in aanmerking komen voor vergoeding vanuit het scholingsfonds als:
- je niet voldoet aan de reguliere registratie-eisen of de registratie-eisen die gelden t/m 2023 van de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals;
- je een hsao-diploma (of een diploma van een voorganger van deze opleiding) hebt, of een ander hbo-bachelor diploma waarbij een hogeschool/aanbieder de mogelijkheid biedt om bij te scholen tot niveau hss Social Work profiel Jeugd of hsao met uitstroomprofiel Jeugdzorgwerker;
- je voor de registratie jeugd- en gezinsprofessional een maatwerktraject aanvullende scholing nodig hebt van 45 EC of meer;
je geen werkervaring in het jeugddomein hebt (of werkervaring die langer dan 5 jaar geleden is), maar wel (weer) in het jeugddomein wilt gaan werken; - je niet eerder bij SKJ geregistreerd bent geweest (SKJ kan dit controleren);
- je na 1 januari 2020 start met het maatwerktraject;
- jouw maatwerktraject aanvullende scholing niet door je werkgever of het UWV wordt betaald.
Voldoe jij aan deze punten en wil je je laten bijscholen? Dan kom jij in principe in aanmerking voor het scholingsfonds. Om hier zeker van te zijn, kun je contact opnemen met de hogeschool/aanbieder waar je je wilt laten bijscholen. Zij stellen samen met jou vast welke scholing je nodig hebt voor een SKJ-registratie. Als dit 45 EC of meer is, dan betaalt SKJ 50% van de studiekosten, met een maximum van 5.000 euro.
Aanmelden
Wil je starten met het maatwerktraject, waarbij je een financiële tegemoetkoming van SKJ ontvangt? Volg dan het onderstaande stappenplan.
- Meld je aan bij een hogeschool/aanbieder van jouw keuze.
- De hogeschool/aanbieder van jouw keuze bepaalt of je in aanmerking komt voor het maatwerktraject aanvullende scholing en voor vergoeding vanuit het scholingsfonds.
- De hogeschool/aanbieder vult na jouw toelating het vergoedingsformulier in.
- Mail vervolgens het volledig ingevulde vergoedingsformulier naar scholingsfonds@skjeugd.nl.
- SKJ controleert jouw aanvraag op volledigheid.
- Je kunt nu starten met het maatwerktraject.
- Heb je het maatwerktraject succesvol afgerond? Dan ontvang je van jouw hogeschool/aanbieder een certificaat waarmee je je kunt registreren bij SKJ.
- Je kunt nu via onze website een registratie in de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals aanvragen, waarbij je onder andere je certificaat en het vergoedingsformulier uploadt.
- Bij goedkeuring van jouw registratie-aanvraag ontvang je van SKJ 50% van de studiekosten (met een maximum van 5000 euro) op jouw rekening.
Kies een hogeschool of aanbieder
Je kunt het maatwerktraject aanvullende scholing volgen bij verschillende hogescholen, verspreid over het land. Via onderstaande linkjes kom je direct op de betreffende informatiepagina van de opleiding jeugd- en gezinsprofessional.
- Hogeschool van Amsterdam
- Hogeschool InHolland
- Hogeschool Utrecht
- Hogeschool Windesheim
- Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
- Christelijke Hogeschool Ede
- Hanzehogeschool Groningen
- NHL Stenden hogeschool
- Fontys Hogeschool Sociale Studies
- Hogeschool NCOI
- Saxion Hogeschool
- NTI
Voor een maatwerktraject aanvullende scholing kun je ook terecht bij HaKa.
De hogescholen starten doorgaans in februari en september met het maatwerktraject aanvullende scholing. Elke opleider vult dit op zijn eigen manier in en legt daarbij eigen accenten. Als jij je wilt oriënteren op welke school het beste bij jou past, is het slim hier rekening mee te houden. Bij HaKa kan het hele jaar door gestart worden met het maatwerktraject.
Je kunt in aanmerking komen voor vergoeding van een deel van de kosten als je na 1 januari 2020 start met het maatwerktraject aanvullende scholing.